Τι είναι το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!

Το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  είναι μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς, ένα ηχηρό κάλεσμα που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να εγγράψει νέους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα, σαν χώρα, να αποκτήσει αυτάρκεια και να μπορεί να σώσει Έλληνες ασθενείς που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες και η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

 

Το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  θέλει να κινητοποιήσει τον υποψήφιο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών αναδεικνύοντας την προσωπική του επιθυμία ή θέληση. Λειτουργεί συστηματικά για την ενίσχυση της ενημέρωσης, την καταπολέμιση της άγνοιας, της προκατάληψης, του φόβου και της απουσίας ενδιαφέροντος. Oργανώνει δράσεις ενημέρωσης και συλλογής δειγμάτων σάλιου εθελοντών σε όλη την Ελλάδα έχοντας καταφέρει  να ενεργοποιήσει επιτυχημένα στον αγώνα αυτό, έως τον Οκτώβριο του 2016, περισσότερους από 4.000 νέους εθελοντές συμπολίτες μας σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια! Παράλληλα αναπτύσσει έντονη ενημερωτική δραστηριότητα είτε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προωθώντας ακόμη και τη συλλογή δειγμάτων μέσω αυτών.

Κατευθύνει τις δράσεις του για την ενημέρωση των υποψηφίων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών προσεγγίζοντας τον κάθε υποψήφιο προσωπικά και χτίζει την αντίληψη της προσωπικής συνεισφοράς. Επιδιώκει μια πρωτοποριακή προσέγγιση που να γίνεται αποδεκτή με ευχάριστο τρόπο, χωρίς να επενδύει στον οίκτο, στην λύπηση και στην φιλανθρωπία, αλλά στο συναίσθημα του «ηρωισμού»,  της προσωπικής ικανοποίησης και του ανθρωπισμού του κάθε υποψήφιου Εθελοντή Δότη.

 

Το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  νομικά υπάγεται στο καθεστώς των Αστικών Μη-Κερδοσκοπικών Εταιρειών και ανήκει στον κλάδο των Κοινωφελών Εταιρειών και συνεργάζεται με το Κέντρο Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.) «Χάρισε Ζωή» και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας»

Το αίμα δεν παράγεται, ούτε αντικαθίσταται από τεχνητό.
Μόνο ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ.

 

Είναι ζήτημα ζωής.

Είναι ζήτημα τιμής.

 

Αφορά εσένα ΤΩΡΑ,

μας αφορά όλους μας ΠΑΝΤΑ.

Η Πιστοποίησή μας

To Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  είναι Πιστοποιημένος Επίσημος Συνεργάτης του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.) «Χάρισε Ζωή» για την ενημέρωση και εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Κάθε επιστημονική αναφορά αντλείται από τον επίσημο ιστότοπο του Χάρισε Ζωή

Τι είναι ο Μυελός των Οστών;

 Ο μυελός των οστών δεν έχει καμμιά σχέση με το νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.) που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και και όχι με την αιμοτοποίηση.

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκκαλα της λεκάνης στο μέρος περίπου που είναι οι πίσω τσέπες ενός παντελονιού. Στο μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).

Όταν μιλάμε για μυελό των οστών, εννοούμε αίμα.

Γιατί είναι σημαντικό να γίνουμε Εθελοντές Δότες;

Ο μυελός των οστών είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Για πολλούς ασθενείς – ιδιαίτερα τα παιδιά – που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες (κακοήθειες του αίματος) η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μόνη ελπίδα τους τους. Μεταμόσχευση μυελού των οστών σημαίνει αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα υγιές, μέσω της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων από έναν υγιή δότη.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό, όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ταιριάζουν» λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς. Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες, δηλαδή το σχεδόν 2% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί σε 80%.

Ο Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του. Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει Δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά. Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 95% – 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Στο υπόλοιπο 5% – 3% των περιπτώσεων αναλόγως την περίπτωση του ασθενή και την κρίση των ιατρών, τότε ο μυελός λαμβάνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης υπό γενική αναισθησία, η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης.

Γϊνε και εσύ Ήρωας!

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να σου αποσταλεί η Αίτηση Εγγραφής Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών!

Συμπληρώνοντας τη  φόρμα, το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  θα σου στείλει ταχυδρομικώς ένα φάκελο που θα περιέχει ενημερωτικό υλικό για τη δωρεά μυελού των οστών, την Αίτηση Εγγραφής Δότη Μυελού των Οστών και τα απαραίτητα υλικά, μαζί με οδηγίες, για να συλλέξεις μόνος σου  ή με παρέα το δείγμα σου.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

xarisezoilogo

Κέντρο Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.) «Χάρισε Ζωή»

orama

ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

eomlogo

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

bonemarrowlogo

Bone Marrow Donors Worldwide

WMDAlogo

World Marrow Donor Association

patronlogo

Πανεπιστήμιο Πατρών

posealogo

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

dorozoislogo

Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών

flogalogo

Φλόγα. Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια

kariskakiologo

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

EAElogo

Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία

savemoras

Σωματείο «Μαζί Οραματιζόμαστε Αφύπνιση Συνείδησης»

bloodelogo

Ομάδα Προώθησης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

bloddsharelogo

Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοσίας Φοιτητών ΤΕΙ Αθήνας

Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος

 Eνημερωτικό portal για τον παιδικό καρκίνο.

Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις.

Καρκίνος στο παιδί – Ειδησεογραφικό blog για την ευαισθητοποίηση στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

lampsi

World’s first register to match donors with people in desperate need.

kefi

Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών

paidiatriki-kliniki

Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

doctoranytime

Ραντεβού με γιατρό

nolanlogo

World’s first register to match donors with people in desperate need.

bethematchlogo

Community Transplanting Hope

dkmslogo

Recruit Stem Cell Donors in Germany

ZKRDlogo

The German National Bone Marrow Donor Registry

Διαδίδουν το μήνυμα και υποστηρίζουν

ΛΕ.ΜΟ.Ν.
Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου

Crimson
Σύλλογος Φίλων Προοδευτικής

Τα Ζαρκαδάκια
Παιδικός Σταθμός Νηπιαγωγείο

wheeling2help
Ποδηλατούμε για τον Εθελοντισμό

Ethelon
Κίνημα για την ενίσχυση του Εθελοντισμού

Τεχνόπολις – Γκάζι

diatrofi.gr

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος

Παναξιακός
Ομάδα Βόλει Γυναικών Παναξιακός

Γ.Σ Σκιάθου
Oμάδα Μπάσκετ Ανδρών

South Evian Gulf Team
Kωπηλατούμε για κοινωνικό σκοπό.

Νάξος Tennis Club

 

– Οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ –