Τι είναι ο Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών;

Ο Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών χαρίζει ζωή στους συνανθρώπους του που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις. Εάν είσαι μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (δες εδώ τα ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις και εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

Γιατί είναι σημαντικό να γραφτούμε;

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο εθελοντών δοτών είναι σημαντική γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν ελληνικής καταγωγής ασθενή στην Ελληνική δεξαμενή δοτών. Έχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι μια χώρα με περίπου 10.000.000 ομοεθνών, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για έναν ασθενή της τάξεως του 60-80% στην δικιά της δεξαμενή, αν διέθετε περίπου 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Για αυτό τον λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, που σήμερα είναι λιγότεροι από 45.000.

Κοστίζει;

Η εργαστηριακή ανάλυση (HLA τυποποίηση) του δείγματος αίματος κάθε δότη είναι απαραίτητη γιατί μας δίνει την δυνατότητα να προσδιορίσουμε την ιστική ομοιότητα μεταξύ δύο ατόμων (δότη/ασθενή) και απαιτεί σημαντική χρηματική δαπάνη. Οι εθελοντές δότες δεν συμμετέχουν στα έξοδα αυτά. Βέβαια, το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική οργάνωση και στηρίζει τη βιωσιμότητα του σε χορηγούς, δωρεές.  Κάθε οικονομική συμβολή ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθειά μας.

Στην δικιά της δεξαμενή, η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη της τάξεως του 60-80% , αν διέθετε περίπου 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Που και πως μπορώ να γίνω Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών;

Be My Hero-Γίνε ο Ήρωάς μου! Τεχνόπολις - Γκάζι 2016

Σε κάποια δράση μας!

Έλα σε μια δικιά μας ή πήγαινε σε οποιαδήποτε δράση κάποιου Επίσημου Κέντρου για την Εγγραφή Εθελοντών Δοτών. Επιπλέον μπορείς και εσύ να διοργανώσεις μια δικιά σου και εμείς θα σε υποστηρίξουμε με την τεχνογνωσία μας.

Be My Hero-Γίνε ο Ήρωάς μου! πρωτοβουλία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εγγραφής για την Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών. Τόσο Απλά! Με μία Μπατονέτα! Στόχος του Be My Hero η αύξηση της εξαιρετικά μικρής Ελληνικής Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Εξ αποστάσεως

Tο Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! θα σου στείλει χωρίς καμμιά χρέωση το κατάλληλο υλικό και τις οδηγίες για τη διαδικασία για να γραφτείς εσύ και οι φίλοι σου!

Be My Hero-Γίνε ο Ήρωάς μου! Γραφεία

Με επίσκεψη

Έλα στα γραφεία μας ή πήγαινε στο πλησιέστερο επίσημο Κέντρο για την εγγραφή Εθελοντών Δοτών όπως το Χάρισε Ζωή και το Όραμα Ελπίδας και σε συγκεκριμένα συνεργαζόμενα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ

Σε μια δράση μας ή οργάνωσε μια δικιά σου!

To Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! διοργανώνει τακτικά δράσεις για την ενημέρωση και την εγγραφή εθελοντών δοτών.  Αν βρεθείς σε μια δράση μας τότε:

1. Οι συνεργάτες μας θα σε ενημερώσουν σχετικά με τη διαδικασία.
2. Αν επιθυμείς να γίνεις εθελοντής δότης τότε θα κληθείς να συμπληρώσεις την Αίτηση Εγγραφής Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών.
3. Κατόπιν οι συνεργάτες μας θα λάβουν, με μια μπατονέτα, δείγμα σάλιου από το στόμα σου.
4. Το δείγμα του σάλιου σου μαζί με την Αίτηση θα αποσταλούν στο «Χάρισε Ζωή»
5. Μετά από λίγο καιρό θα ειδοποιηθείς, μέσω μηνύματος στο κινητό σου, πως έχεις καταχωρηθεί στην Εθνική και Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών.

Μπορείς να μάθεις για τις επερχόμενες και παλιότερες δράσεις του Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! στη σελίδα Δράσεις αλλά και στη σελίδα μας στο Facebook

Διοργάνωσε κάτι δικό σου!

 

Μπορείς όμως και να διοργανώσεις και εσύ κάτι ξεχωριστό ώστε να μας βοηθήσεις να συγκεντρώσουμε νέους πιθανούς εθελοντές δότες μυελού των οστών! Αν έχεις κάποια  ιδέα για μια εκδήλωση που θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό εθελοντών δοτών, τότε επικοινώνησε μαζί μας και εμείς θα σε βοηθήσουμε! Ειδάλλως μπορείς  επίσης να συγκεντρώσεις τους φίλους σου, και αφού σου εξηγήσουμε τη διαδικασία, να σου ταχυδρομήσουμε τον κατάλληλο αριθμό αιτήσεων και μπατονετών ώστε να γίνετε όλοι μαζί εθελοντές.

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ

Εξ αποστάσεως μέσω αλληλογραφίας

Aν βρίσκεσαι στο σπίτι σου ή σε απομακρυσμένο σημείο τότε το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! αναλαμβάνει να σου στείλει το κατάλληλο υλικό και τις οδηγίες για να συλλέξεις μόνος σου  ή με παρέα το δείγμα σου. Το καλύτερο είναι να μαζέψεις και τους φίλους σου και να μας ζητήσεις να σου στείλουμε τον κατάλληλο αριθμό σετ αιτήσεων και μπατονετών. Αν είσαστε από 18 – 40 ετών και τηρείτε κάποια βασικά ιατρικά κριτήρα (δείτε εδώ) τότε η διαδικασία είναι απλή και έχει μόνο λίγα βήματα.
α) Συμπληρώνεις τη φόρμα που θα βρεις παρακάτω. Να είσαι σίγουρος για τον αριθμό των σετ που χρειάζεσαι.
β) Μέσα σε 30 ημέρες θα λάβεις το σετ με τις αιτήσεις, τις μπατονέτες, τους απαντητικούς φακέλους  και το ενημερωτικό υλικό
γ) Δίνεις σάλιο στην μπατονέτα.
δ) Αποστέλεις το σετ πίσω σε εμάς.
Η διαδικασία περιγράφεται παρακάτω αναλυτικά

α) Συμπλήρωση της φόρμας

Συμπλήρωσε με προσοχή τα πεδία στην παρακάτω φόρμα και το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! θα σου στείλει ταχυδρομικώς υλικό και οδηγίες.  Εκείνα που έχουν την ένδειξη «Απαραίτητο» πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έρθουμε σε σε επαφή μαζί σου. Το σύστημα θα ζητήσει να επιβεβαιώσει πως δεν είσαι ρομπότ. Μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια έως να σου εμφανιστεί ένα μήνυμα  πως η φόρμα έχει σταλεί με επιτυχία.

Όνοματεπώνυμο (Απαραίτητο)

Διεύθυνση και αριθμός (Απαραίτητο)

Ταχυδρομικός Κώδικας (Απαραίτητο)

Πόλη (Απαραίτητο)

Νομός (Απαραίτητο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας (Απαραίτητο)

Ηλικία (Απαραίτητο)

Αριθμός αιτήσεων που θέλετε να λάβετε (Απαραίτητο)

Σελίδα στο Facebook. Προαιρετικό.

To email σας (Απαραίτητο)

Έχω ενημερωθεί σχετικά με τη Δωρεά Μυελού των Οστών

Επιθυμώ να μου στείλετε την Αίτηση και τα απαραίτητα υλικά για να γραφτώ ως Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών

 

 

β) Η παραλαβή των υλικών

Αφού τo Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!  λάβει όλα τα στοιχεία σου και έχεις τσεκάρει το κουτάκι πως έχεις πρόθεση να γίνεις Εθελοντής Δότης, τότε θα σου στείλει ταχυδρομικά ένα φάκελο που θα περιέχει τα εξής:

1) Μια 2σέλιδη Αίτηση Εγγραφής Δότη Μυελού των Οστών.
2) Μία κλειστή χάρτινη συσκευασία με σετ 2 (δύο) μπατονέτες.
3) Ένα μικρό φάκελο.
4) Ένα μεσαίο φάκελο με τη διεύθυνση, με τον οποίο θα αποστείλετε πίσω την συμπληρωμένη αίτηση σας και τις χρησιμοποιημένες μπατονέτες.
5) Ένα μικρό συνδετήρα.
6) Ένα ενημερωτικό φυλλάδιο από το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή»

β) Η συλλογή του δείγματος και η αποστολή του

1.  Συμπληρώνεις προσεκτικά την αίτηση μπρος & πίσω. Μην ξεχάσεις να υπογράψεις την αίτηση μπρος & πίσω. Οποιαδήποτε απορία έχεις μας καλείς στο 697 6000 009.

2. Ανοίγεις ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ & ΣΙΓΑ την χάρτινη συσκευασία από την μία πλευρά της συσκευασίας που περιέχει το σετ με τις 2 (δύο) μπατονέτες. Καθε μία μπατονέτα αντιστοιχεί σε κάθε μάγουλο. Τις βγάζεις έξω από την χάρτινη συσκευασία τους μία κάθε φορά, χωρίς να τις ακουμπήσεις πουθενά. Μην πετάξεις την χάρτινη συσκευασία γιατί θα ξαναβάλεις τις μπατονέτες πάλι μέσα. Κατόπιν κάνεις τα εξής βήματα:

α) Κράτα στο χέρι σου τη μία μπατονέτα.

β) Κατάπιε καλά δύο φορές.

γ) Άνοιξε το στόμα σου και βάλε τη μπατονέτα μέσα του με κατεύθυνση προς το εσωτερικό του μάγουλου. Σύρε κυκλικά την μπατονέτα στο εσωτερικό από το μάγουλό σου για 10-15 φορές. Χρησιμοποίησε την ίδια δύναμη με αυτή που χρησιμοποιείς για να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Αυτό που θέλουμε να «κολλήσει» πάνω στην μπατονέτα είναι εκείνες οι «αόρατες – σχεδόν μικροσκοπικές πετσούλες» που βρίσκονται στο εσωτερικό από το μάγουλο σου.

δ) Τοποθέτησε την χρησιμοποιημένη μπατονέτα στην αρχική χάρτινη συσκευασία.

ε) Συνέχισε την ίδια διαδικασία με την 2η μπατονέτα στο άλλο εσωτερικό μάγουλο ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα.

ζ) Αφού έχεις τοποθετήσει και τις δύο χρησιμοποιημένες μπατονέτες στην αρχική τους χάρτινη συσκευασία, χρησιμοποίησε τον συνδετήρα για να κλείσεις την χάρτινη συσκευασία.

3. Βάλε μέσα στο μικρό φάκελο την αίτηση σου και την χάρτινη συσκευασία με τις μπατονέτες και σφράγισε τον καλά. Μετά τοποθέτησε το μικρό φάκελο μέσα στο μεσαίο φάκελο που αναγράφει την διεύθυνση αποστολής προς το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου!

4. Στείλε μας τον μεσαίο φάκελο με SPEEDEX courier – χρέωση παραλήπτη Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! Αν είσαστε πολλοί τότε βάλτε όλους τους μικρούς φακέλους σε ένα φάκελο και στείλτε τα.

 

Τόσο απλά!

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ

Με μια επίσκεψη

Αν βρίσκεσαι κοντά, μπορείς να επισκεφθείς το γραφείο μας στο Μαρούσι ή ένα από τα επίσημα Κέντρα για την εγγραφή Εθελοντών Δοτών που συνεργάζονται με το  Χάρισε Ζωή και το Όραμα Ελπίδας σε όλη την Ελλάδα.  Όπου και να πας η διαδικασία εγγραφής είναι η ίδια όπως περιγράφτηκε και παραπάνω.

Τα συνεργαζόμενα κέντρα του  Χάρισε Ζωή

Τα συνεργαζόμενα κέντρα με το Όραμα Ελπίδας

Το γραφείο του Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! στο Μαρούσι

TA ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ποιός μπορεί να γίνει εθελοντής δοτής μυελού των οστών;

Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών πρέπει να πληρούν κάποια ιατρικά κριτήρια με στόχο την προστασία τόσο του ασθενή όσο και του δότη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΟΤΕΣ όσοι πάσχουν από τις πιο κάτω παθήσεις ▼

ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

• Άσθμα – βλέπε και παρακάτω

• Διαβήτης Τύπου Ι  – βλέπε και παρακάτω.

• Καρκίνος  – Όλα τα είδη ακόμα και ο καρκίνος του δέρματος

• Καρδιακές Παθήσεις

• Κατά Πλάκας Σκλήρυνση

• Κίρρωση Ήπατος

• Μυϊκή Δυστροφία

• Σχιζοφρένεια

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

• AIDS (HIV)

• Ηπατίτιδα Β ή C

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

• Έκζεμα 

• Ελκώδης Κολίτης

• Νόσος του Crohn

• Νόσος του Graves

• Πορφυρία

• Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

• Ρευματικός Πυρετός

• Σαρκοείδωση

• Συστηματικός
Ερυθηματώδης Λύκος 

• Ψωριασική Αρθρίτιδα

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ περισσότερες πληροφορίες όσοι πάσχουν από τις πιο κάτω παθήσεις ▼

• Αναιμία
Ιστορικό αναιμίας ή προσωρινή αναιμική κατάσταση δεν είναι αποδεκτή μέχρι να τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή και να επανέλθει το επίπεδο αιμοσφαιρίνης στο κανονικό.

• Αντικατάσταση ισχίου
Αποδεκτή. Ο δότης όμως πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να έχει προσωρινούς πόνους στην πλάτη σε περίπτωση που θα δώσει μυελό των οστών.

• Άσθμα
Αν ο εθελοντής ακολουθεί συνεχή φαρμακευτική αγωγή, δεν μπορεί να εγγραφεί. Αν όμως δεν παίρνει φάρμακα συχνά ή αν το άσθμα προκλήθηκε από μία αλλεργία τότε μπορεί να εγγραφεί.

• Γαστροεντερικές παθήσεις, π.χ. έλκος, γαστρίτιδα, κ.λπ.
Αποδεκτό φτάνει η ασθένεια να ελέγχεται.

• Διαβήτης
Αν ελέγχεται μόνο με ειδική δίαιτα τότε ο εθελοντής είναι αποδεκτός.

• Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες εθελοντές που εγκυμονούν δεν μπορούν να εγγραφούν παρά μόνο ένα χρόνο μετά τη γέννα.

• Ενδομητρίωσης
Ο εθελοντής σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του γιατρού της για να μπορεί να εγγραφεί.

• Επιληψία
Αν ο εθελοντής ακολουθεί συνεχή φαρμακευτική αγωγή, δεν μπορεί να εγγραφεί. Αν ο εθελοντής δεν υπέστει επιληπτική κρίση εδώ και 5 χρόνια και δεν πήρε φάρμακα από τότε, μπορεί να εγγραφεί.

• Ηπατίτιδα Α
Αν η ασθένεια εκδηλώθηκε πριν 3 ή περισσότερα χρόνια και δεν παρουσιάζονται οποιαδήποτε συμπτώματα, τότε ο εθελοντής μπορεί να εγγραφεί.

• Θαλασσαιμία και Μεσογειακή Αναιμία
Οι εθελοντές που είναι φορείς (έχουν το «στίγμα») μπορούν να εγγραφούν.

• Θυρεοειδής
Οι εθελοντές που παίρνουν thyroxine είναι αποδεκτοί, οι εθελοντές που παίρνουν άλλα φάρμακα πρέπει να εκτιμηθούν ξεχωριστά.

• Ίκτερος
Οι εθελοντές που υπέφεραν από ίκτερο στη βρεφική ή παιδική ηλικία μπορούν να εγγραφούν.

• Κατάθλιψη
Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή.

• Μαλάρια
Αν ο εθελοντής υπέφερε από την ασθένεια στα τελευταία 5 χρόνια δεν μπορεί να εγγραφεί. Αν έχουν περάσει 5 χρόνια χωρίς οποιαδήποτε συμπτώματα μετά τη θεραπευτική αγωγή, τότε μπορεί να εγγραφεί.

• Πολιομυελίτιδα
Εφόσoν ο εθελοντής δεν έχει σοβαρή σωματική αναπηρία, μπορεί να εγγραφεί.

• Οστεαρθρίτιδα (Osteo-Arthritis) – Aποδεκτό φτάνει ο εθελοντής να μην παίρνει κορτιζόνη και να μην έχει επηρεαστεί η σπονδυλική του στήλη.

• Οστεομυελίτιδα (Osteomyelitis) – Αποδεκτό φτάνει ο εθελοντής να είναι υγιής στο παρόν στάδιο.

• Σκολίωση (Scoliosis) – Aποδεκτό, εφόσoν ο εθελοντής δεν ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και δεν έχει προβλήματα με την πλάτη του/της.

• Σπονδυλικές παθήσεις/Δισκοπάθεια (Back problems) – Σοβαρές περιπτώσεις αποκλείονται, μυικά προβλήματα και άλλες ελαφρές περιπτώσεις είναι αποδεκτές.

• Τατουάζ (Tattoos) – Αποδεκτό μόνο μετά από 6 μήνες.

• Υστερεκτομή (Hysterectomy) – Για να μπορεί να εγγραφεί, ο εθελοντής θα πρέπει να μην παρουσιάζει κακοήθειες και να έχει περάσει τουλάχιστον 1 χρόνος από την ημέρα που υπέστη χειρουργική επέμβαση.

• Φυματίωση (Tuberculosis)- Αν η ασθένεια δεν έχει θεραπευτεί πλήρως και ο εθελοντής ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, δεν μπορεί να εγγραφεί. Αν ο εθελοντής δεν παίρνει φάρμακα εδώ και 5 χρόνια, τότε μπορεί να εγγραφεί.

• Χειρουργική Επέμβαση (Surgery) – Να έχει περάσει τουλάχιστον 1 χρόνος από την ημέρα που υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και να μην έχει οποιαδήποτε συμπτώματα μετά την εγχείρηση.

• Χολολιθίαση (Gall Stones) – Μόνο στην περίπτωση που ο εθελοντής υπέστη εγχείρηση και δεν έχει περαιτέρω προβλήματα είναι αποδεκτός/ή.

• Υψηλή Πίεση (High Blood Pressure) – Αν η κατάσταση ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή, τότε είναι αποδεκτή.

• Υψηλή Χοληστερόλη (High Cholesterol) – Αν η κατάσταση ελέγχεται με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή, τότε είναι αποδεκτή.

• Ψωρίαση (Psoriasis)- Αποδεκτή μόνο ελαφριάς μορφής.

ΕΝΣΑΡΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΡΩΑ

ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΥΜΒΑΤΟΣ!  Τι γίνεται τώρα;

Συγχαρητήρια! Θα σώσεις μια ζωή!

To «Χάρισε Ζωή» θα σε ενημερώσει ότι βρέθηκες συμβατός με έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση και θα σε ρωτήσει εάν συνεχίζεις να μπορείς και να επιθυμείς να κάνεις τη δωρεά. Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί τη μοναδική θεραπεία ίασης για πολλούς ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Για να είναι δυνατή η μεταμόσχευση, πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή αιμοποιητικά κύτταρα από υγιή δότη, τα οποία θα αντικαταστήσουν το αίμα του ασθενούς που πάσχει. Τα αιμοποιητικά αυτά κύτταρα λέγονται «αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα» και είναι εγκατεστημένα στο μυελό των οστών. Τα κύτταρα αυτά ωριμάζουν ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου σε ώριμα κύτταρα υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων που αποκαλούνται αυξητικοί παράγοντες.

Πώς γίνεται η δωρεά;

Αν  συνεχίζεις να το επιθυμείς τότε θα σε καλέσει να κάνεις  τις απαραίτητες εξετάσεις. Πρέπει να είσαι πλήρως υγιής.

Ο δότης ελέγχεται εντός του μήνα που προηγείται της συλλογής από τους γιατρούς της μονάδας μεταμόσχευσης. Ο ιατρικός έλεγχος (τσεκ απ) είναι απαραίτητος ώστε και ο δότης να μην κινδυνεύσει κατά τη συλλογή και ο ασθενής να μην κινδυνεύσει από νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν από τα αιμοποιητικά κύτταρα του δότη. Ο έλεγχος περιλαμβάνει κλινική και παρακλινική εκτίμηση, που κατ’ ελάχιστο περιλαμβάνει έλεγχο για τούς ιούς της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV), της ηπατίτιδας Β, της ηπατίτιδας C, του κυτταρομεγαλοϊού, τη συφιλίδα, την ομάδα αίματος (ABO-Rhesus). Τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων είναι στη διάθεση του δότη. Αν κάποιο αποτέλεσμα του ελέγχου είναι θετικό, ενημερώνεται ο θεράπων γιατρός του ασθενή και ο ίδιος ο ασθενής, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την υγεία του *

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μπορούν να συλλεγούν από το δότη με δύο τρόπους:

α) από την φλέβα με τη διαδικασία της αφαίρεσης (Λευκαφαίρεση),

β) με συλλογή μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Η συλλογή με αφαίρεση αποτελεί σήμερα το 95% – 97% των συλλογών αιμοποιητικών κυττάρων. Στην αυτόλογη μεταμόσχευση χρησιμοποιούνται αιμοποιητικά κύτταρα του ίδιου του ασθενή.

α) Ο συνήθης τρόπος: η λευκαφαίρεση

Η συλλογή με αφαίρεση αποτελεί σήμερα το 95% – 97% των συλλογών αιμοποιητικών κυττάρων.

Πως γίνεται η Λευκαφαίρεση;

Η λευκαφαίρεση είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος με τη βοήθεια μηχανήματος που λέγεται μηχάνημα διαχωρισμού κυττάρων ή μηχάνημα αφαίρεσης. Τα μηχανήματα αφαίρεσης είναι αυτόματα, αποτελεσματικά και ασφαλή. Συνδέονται με το δότη είτε μέσω κεντρικού φλεβικού καθετήρα ή με δύο φλέβες στους αγκώνες. Το αίμα αναρροφάται από το μηχάνημα με συνεχόμενο τρόπο, φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, και συγκεντρώνονται σε έναν ασκό, ενώ τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος επιστρέφονται διαρκώς πίσω στον δότη. Για να μπορεί το αίμα του δότη να κυκλοφορήσει στο μηχάνημα και να επιστρέψει πίσω χωρίς να αλλοιωθεί, χορηγείται ενδοφλέβια συνεχώς στο δότη αντιπηκτικό, που εμποδίζει το αίμα να πήξει.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία είναι μίας χρήσης και αποστειρωμένα , ώστε δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για τον δότη.
Επειδή το ποσοστό των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι μικρό στο αίμα η διαδικασία για να ολοκληρωθεί απαιτεί 2-4 ώρες.
Αν ο δότης δεν διαθέτει δύο μεγάλες φλέβες στους αγκώνες, μπορεί να τοποθετηθεί κεντρικός καθετήρας σε μια μεγάλη φλέβα (σφαγίτιδα, υποκλείδια, μηριαία) από έμπειρο χειρουργό πριν τη λευκαφαίρεση. Η τοποθέτηση του καθετήρα είναι ανώδυνη, γιατί προηγείται τοπική αναισθησία.
• Δεν απαιτείται νοσηλεία του δότη στο νοσοκομείο. Μετά το πέρας της συλλογής ο ασθενής μεταβαίνει στο σπίτι του.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Ο δότης αισθάνεται την ενόχληση από την εισαγωγή της βελόνας στις φλέβες του. Η ενόχληση αυτή διαρκεί ελάχιστα.
Η διαδικασία της λευκαφαίρεσης είναι ανώδυνη.
Ο δότης μπορεί να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές από τη συνεχή χορήγηση αντιπηκτικού διαλύματος. Το αντιπηκτικό δεσμεύει τα ασβέστιο και οδηγεί σε παροδική υπασβεστιαιμία (χαμηλό ασβέστιο στο αίμα). Τα συμπτώματα που ο δότης μπορεί να αισθανθεί λόγω της υπασβεστιαιμίας, είναι αίσθημα κνησμού στην μύτη, μούδιασμα στα χείλη, στο πρόσωπο, στα δάκτυλα, αίσθημα ελαφρότητας στο κεφάλι. Οι επιπλοκές αυτές είναι παροδικές και εύκολα αντιμετωπίσιμες.
Για να αποφευχθεί η υπασβεστιαιμία ο δότης πρέπει να πιεί γάλα και να φάει γαλακτοκομικά προϊόντα την παραμονή και το πρωί της λευκαφαίρεσης. Επίσης κατά τη διάρκεια της λευκαφαίρεσης στο δότη χορηγείται συνεχώς από τη φλέβα ασβέστιο.
Στο σημείο της φλεβοκέντησης μπορεί να εμφανισθεί αιμάτωμα, που δεν προκαλεί πρόβλημα εκτός από το αισθητικό για μερικές ημέρες.

Κινητοποίηση του δότη

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα είναι εγκατεστημένα στον μυελού των οστών. Για να απελευθερωθούν στο αίμα και να μπορέσουν να συλλεγούν με τη διαδικασία της λευκαφαίρεσης πρέπει ο δότης να λάβει για 3-5 ημέρες πριν από τη συλλογή αυξητικό παράγοντα των ουδετερόφιλων (G-CSF).

Πιθανές επιπλοκές χορήγησης G-CSF:
•  Η χορήγηση G-CSF, είναι συνήθως καλά ανεκτή από τους δότες. Οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες είναι ήπιες αρθραλγίες, μυαλγίες, οστικά άλγη, πονοκέφαλος και μπούκωμα στη μύτη. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν με τη χορήγηση ήπιων αναλγητικών (παρακεταμόλης, δηλαδή Depon) και υποχωρούν 24-48 ώρες μετά τη διακοπή της χορήγησης του G-CSF.
Πολύ σπάνια ο δότης μπορεί να αισθανθεί ενόχληση στο αριστερό πάνω μέρος της κοιλιάς από διόγκωση του σπλήνα. Αν ο δότης αισθανθεί αυτή την ενόχληση πρέπει να την αναφέρει στους γιατρούς. Η επιπλοκή αυτή είναι παροδική και υποχωρεί σε λίγες ημέρες μετά την διακοπή του G-CSF.

β) H συλλογή του μυελού 

Γενικά η συλλογή του μυελού είναι μια ασφαλής διαδικασία.

Πως γίνεται η Συλλογή;

Ο δότης εισάγεται στο νοσοκομείο συνήθως την παραμονή της συλλογής. Γίνεται ο τελευταίος έλεγχος πριν το χειρουργείο. Την επόμενη το πρωί ο μυελός συλλέγεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία, με αναρροφήσεις από το πίσω μέρος της λεκάνης. Μετά το τέλος της συλλογής ο δότης μεταφέρεται στο δωμάτιο του. Εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως την επόμενη το πρωί.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι ο πόνος στα σημεία των αναρροφήσεων. Ο πόνος είναι εντονότερος την ημέρα της συλλογής. Υποχωρεί σταδιακά με την πάροδο των ημερών. Ο πόνος ανταποκρίνεται σε κοινά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη (depon, panadol). Σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί αιμάτωμα στα σημεία των αναρροφήσεων και πολύ σπάνια λοίμωξη. Γενικά η συλλογή του μυελού είναι ασφαλής διαδικασία.

* Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο του «Χάρισε Ζωή»
synantisi

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Μπορώ να συναντηθώ με τον ασθενή που έλαβε το μόσχευμά μου;

Η γνωριμία μεταξύ εθελοντών δοτών και ασθενών δεν ενθαρρύνεται, παρόλα αυτά αν και οι δυο πλευρές το επιθυμούν και υπογράψουν το έντυπο συγκατάθεσης, η γνωριμία μπορεί να γίνει μετά τη πάροδο δύο ετών. Μέσα σε αυτό το διάστημα επιτρέπεται η ανώνυμη επικοινωνία μεταξύ δότη και ασθενούς και αντίστροφα η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ευχητήριες κάρτες, σύντομες επιστολές χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε προσωπικά στοιχεία που να ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους.